Tips en weetjes Tsjechië

Paspoort:
Sinds mei 2004 hoort Tsjechië bij de EU dus mag je ook met een identiteitskaart de grens over. Sinds 21 december 2007 zijn er geen vaste grenscontroles meer.

Autobaanvignet:
Om op de snelwegen in Tsjechië te mogen rijden moet u in het bezit zijn van een autobaanvignet. Deze kunt u bij elke benzinepomp in Tsjechië kopen.
Autoverlichting:
In Tsjechië is het verplicht altijd met de lichten aan te rijden, dus ook overdag.
Alcoholgebruik:
Er is in Tsjechië een absoluut alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. U mag dus niet een alcoholisch drankje drinken als u nog moet rijden.

Telefoneren:
Als u vanuit Tsjechië naar Nederland wilt bellen dan kunt u dat als volgt doen: kies eerst 00, dan zonder tussenpozen 31 (Nederland), het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Als u naar Tsjechië wilt bellen dan kiest u zonder tussenpozen 00, het landnummer 420, het netnummer en dan het abonneenummer. Als u in Tsjechië bent en u wilt de camping bellen kunt u ons bereiken op 731272098 of 731272303. Vanuit Tsjechië naar Tsjechië geen landnummer gebruiken!

Pinnen:
Er kan in Tsjechië in de meeste winkels gepind worden. Ook zijn er in de dorpen met banken pinautomaten aanwezig. Let op uw bank brengt hiervoor kosten in rekening en die kunnen tot 2,50 Euro oplopen. Informeer bij uw bank.

Landkaarten:
Om fietstochten en autotochten te maken in Tsjechië zijn er vele verkooppunten om een wegenkaart te kopen. Op deze kaart staan ook de kastelen, burchten en grotten aangegeven. Ook in onze receptie zijn wegen-, wandel- en fietskaarten verkrijgbaar.

Huisdieren:
Let op als u met uw hond in het openbaar vervoer reist, dient de hond aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Een Europees hondenpaspoort en een geldige rabies inenting is verplicht in Tsjechië.

Visserspas:
Door de vele grote en kleinere rivieren in Tsjechië zijn er voor de visliefhebbers vele mogelijkheden om te vissen. U heeft daarvoor een visvergunning nodig. U kunt deze kunt kopen bij de plaatselijke toeristenbureaus. U dient uw Nederlandse visvergunning bij u te hebben.

Restaurants:
Het is in Tsjechië nog steeds mogelijk om voor weinig geld lekker uit te gaan eten. Wat je in Frankrijk voor een biertje betaalt, betaal je in Tsjechië voor een hele maaltijd met bier. In de meeste restaurants wordt wel wat Duits of Engels gesproken. Ook is meestal een menukaart in die talen beschikbaar. Eend, karper, en knodel zijn typische Tsjechische gerechten.

Weer:
In Tsjechië is het overdag over het algemeen wat warmer dan in Nederland. De nachten zijn wat koeler waardoor u heerlijk kunt slapen. Een warme slaapzak is aan te bevelen.

Fietsen:
In Tsjechië zijn prachtige fietsroutes. Het Tsjechische landschap is vaak erg heuvelachtig maar er zijn ook prachtige fietsroutes over vlakke stukken. Het is aan te bevelen om een fietsdrager voor op uw auto mee te nemen om uw fietsen te vervoeren naar de vlakkere gebieden. Op de camping zijn fietskaarten verkrijgbaar en kunnen wij u vertellen waar de mooie vlakke routes zijn.

Feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar
1 mei: Dag van de Arbeid
8 mei: Bevrijdingsdag Tweede Wereldoorlog (1945)
5 juli: Dag van de Slavische Apostelen Cyrillus en Methodius
6 juli: Sterfdag van Jan Hus (1415)
28 september: Dag van de heilige Vaclav (935)
28 oktober: Dag van de Onafhankelijkheid (1918)
17 november: Studentenopstanden van 1939 en 1989
24, 25 en 26 december: Kerstmis

Op de genoemde feestdagen zijn banken, postkantoren en veel winkels gesloten